söndag 6 maj 2012

Rapport från 6:e etappen av GiroGbg

Den 6:e etappen av GiroGbg 2012 vart en multietapp i vårens varmaste väder. I kortärmat kunde de 14 deltagarna ta sig igenom de 4 olika delmomenten. Här följer ett litet kortare sammandrag av händelseförloppet.

Soldränkta amatörcyklister radar upp inför den stundande 6:e-etappens delmoment
Inledande notis: Etappresultat, och följaktligen inbördes placeringar för etappens olika delmoment, finns här och totalställningen för hela 2012 (då vi nu närmar oss halva girots genomförande) är uppdaterad här. Det pågår en diskussion inom GiroGbg 2012's facebook-grupp, gällande önskemål om att ett på förhand tydligare och enhetligt poängsystem bör införas eller inte. Gå gärna in och diskutera detta eller kommentera er åsikt här som kommentar i detta inlägget.

Girots inledande etapper har hittills under 2012 utsatt hela 28(!) amatörcyklister för rafflande och (precis lagom?) fysiskt krävande utmaningar. Såväl höjder & dalar, raksträckor & kurvor, med- & motvind, ensam- & teamkörning och vinst & förlust, har stått på de olika etappernas agendor. Denna etappen var det dags att kombinera hela 4 olika moment i form av ett bergspris, en gemensam långspurt, ett individuellt sprintlopp & nått så märkligt som en avslutande "glidartävling".

Lerums logo - värd milj.
Mer eller mindre införstådda i etappens mångfaldiga upplägg cyklade samtliga 14 deltagare iväg från Kåhög(/Lexby), fotograferades (se ovan) pigga och glada (innan bergspriset) till Jonsered. Erik Johansson var revanschsugen till tusen, sen han vid senaste försöket missbedömt mållinjen för denna legendariska backe. Nu rådde det inget tvivel om att han var starkast (inte minst på slutet) och efter sig lämnade han sig de övriga. Närmast var Emil och Magnus. Med mjölksyra upp till lårbenet formades nu sällskapet i två belgiska två pars-grupper. Farten stabiliserades ganska snabbt till 35 resp. 30 km/h för de båda grupperna. Precis innan Lerum samlades fältet ihop i och med att den snabbare gruppen vände om och mötte upp längs Härkeshultsvägen. 

Efter lite turiståkande genom Lerum var det nu dags för ett rejält kraftprov. 8 km fri fart och oj va det bar iväg. Erik J som redan norpat åt sig 10 bergspris-poäng tog spets och drog igång tåget redan i första backen. Karl var inte sen med att trycka till väl uppe på "platten" och flertalet i gruppen lyckades ta rygg. Tempot var nu ändå riktigt högt och då Karl gick åt sidan lättade samtliga på vridmomentet, utom då Olle som istället la in nästa växel. Med ett imponerande tryck på samtliga pedaler lämnade han övriga fältet bakom sig. Oron i den större bakomvarande klungan växte och två killar, Emil och Erik J, kunde inte hålla sig längre utan gjorde ett allvarligt försök med att komma ikapp. Bakomvarande höll sig något kyligare och avvaktade ytterligare. Här visades verkligen prov på taktikkörning. Med några kilometer kvar hämtade huvudklungan in både Erik J och Emil, varav den sistnämnda tackade för sig och sjönk tillbaka i fältet och tappade till slut klungan. Med fördelen av att vara så många kunde huvudklungan precis jobba sig ikapp Olle väl framme i Olofstorp. Hans ryck gick nästan, men tyvärr hade han 500 meter kvar till mållinjen då han blev inhämtad och även han passerad. Spurten blev dramatisk. I växlande tätposition duellerade Magnus (a. P) och Richard sida vid sida så att till och med framhjulen touchade till varandra. I vindsuget tog dock Erik S och Karl chansen med 150 meter kvar och de båda sköt sig iväg utom räckhåll för övriga. Med 75 meter kvar lyckades Karl utnyttja sista vindsuget och rullade följaktligen först över mållinjen. Skapligt nöjd sträckte han nävarna i luften då han passerade övergångsstället en halv cykellängd före 3 meter före stallkamraten Erik S. Topphastigheten här uppmättes till 49 km/h. Med marginal under hastighetsbegränsningen alltså. Bakomvarande rullade in i ordningen som visas i resultatlistan för etappen. Malin lyckades trycka sig ifrån Nina precis innan målgång och ta en skön revansch från bergspriset då placeringarna var de omvända.

Revanschen för Olle, som var så nära att klara av att cykla själv hela delmomentet med fri fart, kom på tempoloppet á 1500 meter, med individuell start. Ingen kunde matcha hans snitthastighet, även om många imponerade.... Inte minst Calle, Nina och Malin, för att nämna några. De två sistnämnda var otroligt jämna denna etapp och lyckades i totalen samla ihop samma antal poäng genom att vinna två delmoment vardera.

Solnedgång i väster under E6, priceless.
Avslutningsvis var det dags för en riktig glidare att göra entré i GiroGbg. Med hjälp av amatörmässiga fartställningar skulle en smått kuperad och kurvig nedförsbacke bemästras. Kravet var dock att man inte tog fart från start och aldrig trampade under de c:a 800 metrarna ner till den uppdragna vita mållinjen. Ett kul moment som lät musklerna vila några minuter extra. Kortfattat kan man ju dock konstatera att tiderna för samtliga deltagare i mångt och mycket speglar vikten, men till vis del även glidar-teknik. Kanske förbättrar man sin tid då nästa tillfälle ges att delta i delmomentet. För av filmen från starten att döma som hade vi rätt skoj i kvällssolen ändå;


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar