fredag 18 maj 2012

Rapport från 8:e etappen av GiroGbg

8:e etappen och orosmoln på himlen, men framförallt i väderprognosen gjorde att många återigen stannade hemma. "Suck" tycker vi som var med på denna soliga och vindstilla etapp åt det, för ni missade verkligen en underbart fin cykelträning. Nåväl, det kommer som så ofta förr fler chanser att delta i GiroGbg 2012!


Det som skulle bli en sån regning och blöt etapp visade sig bli en riktigt torr och rent av solig etapp. I stillan ro kunde 5 glada trampa söderut och växeldra i belgiskt 2-par. Med en stadig hastighet kring 30-34 km/h passerade vi Lackarebäck, Kållered, Lindome, Anneberg och Kungsbacka i ett huj.
Etappvärdens tempohjälm...

Strax efter Kungsbacka var det dock slut på teamåkandet och det skulle bli dags för en tempohöjare á 10 min. Med ett på papperet rättvist handikappsystem släpptes deltagarna iväg med mer eller mindre försprång från etappvärden, som dagen till ära utsmyckat sig i tempohjälm och även monterat på tempostyre. Erik Staxäng, som även han hade tempostyre straffades med att bara få 10 sekunders försprång. Erik Johansson gick 30 sek före, Ola Stenbeck hade 40 sek och Calle flög iväg från starten med 70 sek försprång. Då alla väl var iväg visade sig handikappsystemet ha rätt spann, men de tre killarna visade ingen respekt för etappvärden och seglade iväg och förbi Calle och gjorde upp om topp-3 på detta det första delmomentet. Erik var förvisso starkast av alla, men luckan fram till Ola blev ointaglig. Erik slutade 3:a och Kalr lyckades precis gå om Calle, med 5 sekunder kvar på tempoloppet. H50+ dominanten fortsätter att imponera stort på de yngre amatörcyklisterna.

På hemvägen var upplägget lite annorlunda. Här gällde det nu klassisk "fri fart" mellan Kungsbacka och övergångsstället i backen upp till Kålleredsmotet. Underbar taktikkörning från start innebar ett högt men ryckigt tempo. Olika taktiker för att knäcka varandra, och rent av "knivar i ryggen" gjorde att mjölksyra sprutade i omgångar. Närmast att bli avhängd var jag själv då de tre övriga i H17+ klassen gjorde ett gemensamt försök att överraskande trycka ifrån tillsammans. Dock lyckades jag krypa ihop (om än inte i tempoställning på tempostyret, vilket inte är tillåtet i dessa tävlings-delmoment) tillräckligt och hämta in luckan. Men kanske tog det för mycket av spurtkraften, för när det någon kilometer senare skulle avgöras så parkerades man 200 meter innan mållinjen. Erik Johansson som gjorde ett strålande försök att lyckas med en långspurt, fick denna gången nöja sig med en tredjeplats. Anledningen var att Erik Staxäng och inte minst Ola Stenbeck lyckades svischa förbi i en perfekt avlagd spurt.

I och med dubbelsegern i de två delmomenten knep både Calle och Ola 120 poäng till totalsammanställningen, men de andra var rätt nöjda med sina poäng och inte minst träning de också. Ingen hann ner till Tjolöholms slott, men den som väntar på nått gott...

Tjolöholms slott går inte att klaga på. På lagom cykelavstånd från Gbg dessutom!
Totalställning i GiroGbg 2012 hittills.

OBS: En nyinsatt regeländring medför att man endast får räkna 5 tävlingar i totalen. Detta för att få med fler i kampen om topplaceringarna i totalen, men man kan ju alltid kämpa för att höja sina sämsta-resultat om man nu kör fler än 5 etapper! 6:e bästa etapp resultat (och så vidare för en deltagare som deltar fler än 6 gånger) räknas alltså bort från den totala poängen.

Tack för en väl genomförd etapp och vi ses igen nästa onsdag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar