onsdag 25 april 2012

Rapport från 5:e etappen av GiroGbg

"The North Race", vart en blöt och lärorik tillställning på Sveriges fjärde största ö. Lite kortare och mer tekniskt krävande än vanligt i dubbel bemärkelse, men ack så kul var det! På agendan för dagen stod inte bara dubbla backrace och klungspurt utan även premiär för 2-par körning! Denna etappen skulle även visa sig bli en av de jämnaste hittills resultatmässigt.

Lite passiv gruppbild denna gången, men här är E5 gänget snart redo för start.
Etappvärden gjorde flera spontanköp. Här; vit sprayfärg för mållinje!
Magnus drar upp en mållinje som tyvärr regnade bort. Tanken som räknas? ;)

9 tappra själar ställde upp och efter utsmyckning av cyklarna med reflexbitar i klistermärke-variant, rullade samtliga iväg från Biltema och farten ökade så sakteliga. Den teoretiska genomgången vid samlingsplatsen (Biltema) verkar funkat bra och alla skötte den belgiska rotationen riktigt bra. Det enda jobbiga var ju att alla (speciellt dem utan sportglasögon) fick mycket vattenstänk upp i ansiktena.
Väl framme vid målet för backloppet hade de flesta fått chansen att höja pulsen lite i den föregående långbacken. Efter kort genomgång cyklade vi ner 50 höjdmeter och körde första backracet. Samtliga klarade första backen utan problem. Tiderna (mellan 3:01 och 4:09) som rapporterades in noterades av etappvärden och vi rullade sen raskt ner till backens början igen. Känslan av att trycka på upp för backen igen var nog rätt liknande för alla deltagare. Helt klart jobbigare än första gången upp. Då det nu gällde att åka så jämnt som möjligt med förra tiden så fanns det inte så mycket annat att jämföra sig med än sig själv. Dock är det svårare än man tror och inte minst Erik Staxäng uttryckte denna förvåning med konstaterandet att han "tog i mycket mer andra gången, fast det i själva verket gick långsammare". Resultaten ligger upplagda i högerspalt och nedan.

Transportsträckan till fri-fart-markeringen vart en riktigt blöt historia i sig. Kärra visade sig nu från sin våtaste sida och det spöregnade verkligen och alla fick en ny anledning till att hålla tempot uppe: hålla värmen. Dyngblöta och lite småslitna radade vi alla ändå upp oss över Tagenevägen för att avgöra etappen i en dryg -km lång spurt. Efter startsignal tryckte Jesper på och satte ett rekorderligt tempo. Med en km kvar tryckte Karl gasen i botten och ökade på hastigheten från 33 till 38 km/h. Rycket var taktiskt för i en för tidig andra-våg ryckte Magnus, Erik S, förvisso med Martin och Jesper tätt i rygg. Karl lyckades fånga upp Jespers rygg och fick tillräckligt med vindsug. 150 meter kvar. Nu skulle det avgöras.

Det avgörande rycket kom föga förvånande från Martin som gick ut till vänster för att undvika att ge någon ytterligare en chans eller gnutta vindsug, i en perfekt avlagd tempoökning upp över 50 km/h sträcket. Karl kopierade rycket och lyckades ändå knipa 2:a platsen omedveten om att Fredrik tagit rygg och var hårsmån i från att gå om. Han fick nöja sig med 3:e platsen vilket han även gjorde. Dessa tre knep alltså topp 3 och åkte över den sprayade mållinjen som inte längre fanns kvar. Efteråt stormade Magnus, Jesper, Erik S, Erik N, John och Nina över mållinjen. När man sumerade ihop backracets resultat med målspurten så visade det sig att denna etapp blev otroligt jämn för många. Nina, som var ensam i damklassen lyckades norpa till sig hela 120 poäng, vilket betyder att hon klättrar upp på en 3:e plats i sammandraget. I herrklassen blev det mycket jämnt, men Martin lyckades med sin jämnhet och spurttalang ta 100 poäng och vinna etappen.  Etappvärden bugar och tackar för trevligt deltagande från er övriga och ser nu fram emot nästa etapp, nästa onsdag!

Länkar:
Etappresultat
Totalställning efter 5 etapper
Inbjudan till etapp 5

1 kommentar:

  1. Hej jag vill bara tack för en mycket intressant läsning. Ska återkomma så det blir länk och bokmärke hit. Med vänlig hälsning, Nova

    SvaraRadera