lördag 14 april 2012

Rapport från 3:e etappen av GiroGbg

"The Loop" kommer bli en klassiker som körs flera gånger under en säsong. I alla fall om deltagarna själva får tycka till. Det vart en riktigt go etapp med såväl mjölksyra i backe, fina spurtdueller och en taktisk och kämpig jaktstart för de flesta. Vädret var självklart fint som vanligt. Här följer nu en resumé...

"Jag hade maxpuls redan innan backen började, å sen...hmm" 

"Han heter ju BACKlund"

"Ni stod ju still i backen längst upp"

"Det är ju så kul å jaga!!!"

Ja, det vällde fram citat under den tredje etappen av GiroGbg som bjöd på både kuperad varvbana och plattare jaktstart. Regler och förklaring finns i inbjudan för den nyfikne.

Transportsträckan bort till Landvetter flygplats gick bra, med undantaget för nykomlingen Erik som lyckades få en fram-växel-sprint att lossna på sin nya cykel, vilket medförde att han från Mölnycke endast kunde trampa på den lättaste framväxeln.. Drygt om man vill komma upp i tempo, vilket Erik självklart var sugen på så här i början av sin cykelkarriär. Tack vare ett snabbt depå-stopp på Shell i Landvetter kunde detta fixas snabbt, och Eriks drömmar om en lyckad Giro-start kunde hållas vid liv.

 
Starten gick sedan för varvbanan och alla stod uppställda på varvbanans lägsta punkt. Efter en mesig inledning tryckte etappvärden gasen i botten och gav de medföljande (inklusive sig själv) maxpuls upp för första långa backen. De flesta i fältet svarade bra och det vart som väntat en taktikkörning i högt tempo in i mål (bredvid Landvetter Flygplats). Emil visade sig starkast och poängfördelningen från första varvet som vart mycket jämnt kan ses i etappresultatet nedan.


Emil BACKlund nöjd efteråt
Andra varvet straffades topp-trion från första varvet med -20 sekunder i starten och övriga trodde nog länge att det skulle förändra i toppen. Men Emil Backlund ville annat. Då det var 500 meter kvar tryckte han till det lilla extra och kunde få sug på täten. Han gick om först Jesper och sen även Karl som gått all-in från början och inte riktigt kunde svara i spurten trots ett bra försök. Emil Backlund. Lägg det namnet på minne. Alla kämpade på väl även andra varvet och lite snörpligt då för nykomlingen Magnus af Petersen som direkt efter tuffaste stigningarna åkte på punka. Han fixade det dock snabbt och kunde hänga med på resten, men förlorade i och med detta lite önskvärda poäng. Noterbart för andra varvet var självklart också den starka spurtteknik som en annan nykomling, Johan, uppvisade vilket gav ytterligare viktiga poäng i samandraget och mental fördel i duellen mot Erik Nilsen.


Inför jaktstarten sen hann samtliga trampa ur mjölksyran under transportsträckan hem. Emil och Richard fick gå ut i "pole position", 30 sek före Karl, Martin och Jesper och 45 sek före Fredrik Karlsson, Magnus Af Petersens, Johan Nilsson, Erik Nilsen, Magnus Gustafsson & Lars G Johansson. Jaktstart av denna kaliber är svår, för att inte säga omöjlig, att föreställa sig, utan måste istället upplevas. Trots ihärdigt växlande i bakomvarande grupper lyckades ingen grupp hämta in någon i framförvarande grupper. 

Richard & Emil i Team Craft(?) poserar
I första två-manna-gruppen spurtade Richard starkt om Emil (som ändå var nöjd med etappen och samlade på sig flest poäng). Karl och Martin kunde varken måldommare eller dem själva särskilja över mållinjen så där delades det på 3:e platsen i jaktstarten. Jesper, som inte riktigt hängde med i sista nedförsbacken fick nöja sig med en hedrande 5:e-plats. Magnus af Petersens tryckte sig i mål som 6:a strax före Erik Nilsen som nu fick sin spurt-revansch på Johan Nilsson. Strax därefter rullade en nöjd Fredrik Karlsson i mål som även han samlat på sig tillfredsställande mycket poäng under kvällen bataljer. Magnus Gustafsson knep sista topp-10 platsen och nykomlingen Lars G Johansson (som imponerande nog gjorde cykelpremiär på denna tuffa etapp) tog den 11:e och sista platsen i H17+. D17+ Vanns enkelt av Rachel Engeler och likaså dominerade Calle Blomberg som vanligt i H50+ klassen.

Lyriska GiroGbg-deltagare diskuterar spurt och annat väl i mål efter några riktigt hårda mil i benen.
Martin Claesson drar på ett leende för sin fina 3:e plats som han delade tillsammans med Karl.

Så lika, men ändå så olika. Glada herrar efter avklarad "The Loop"-etapp
Länkar:

Resultat etapp 3
Totalställning efter tre etapper av GiroGbg
Inbjudan till TREDJE etappen
Inbjudan till FJÄRDE etappen 
Information om GiroGbg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar