fredag 14 juni 2013

Rapport från 6:e etappen av GiroGbg

"The Loop" är en klassiker som körs flera gånger under ett giro. I alla fall om deltagarna själva får tycka till. För de 8 deltagarna vart detta en riktigt go etapp med såväl mjölksyra i backe, fina spurtdueller och en taktisk och kämpig jaktstart för de flesta. Uppehållsväder gjorde inte saken sämre!

 

Olle, Erik, John, Glenn, Karl, Peter och Jesper redo för start!

Sjätte etappen av GiroGbg bjöd på både kuperad varvbana och plattare jaktstart. Regler och förklaring finns i inbjudan (tidigare inlägg) för den nyfikne. Modifiering av målet betydde att målgången blev uppe i Mölnycke industriområde eftersom det var nya tillfälliga trafikljus uppsatta 1 km innan den tidigare tänkta mållinjen. Detta klargjordes och inspekterades i början av träningspasset.

Transportsträckan bort till Landvetter flygplats gick i stadigt uppvärmningstämpo och efter 2-3 belgiska-två-par-snurr var vi redan framme vid startplatsen för varvbanan nedanför flygplatsen. Eftersom det var många som skulle köra The Loop för första gången körde vi ett varv lite lugnare så att alla förstod banans utseende och upplägg helt och hållet.

Alla stod sedan snyggt uppställda på varvbanans lägsta punkt och startskottet gick och samtliga rullade iväg bortåt/uppför. Efter en mesig inledning tryckte Erik och Olle gasen i botten och segade sakta men säkert till sig en betryggande ledning som de faktiskt höll hela vägen in i mål. Olle spurtade till sig förstaplatsen med Erik hack i häl. I huvudklungan blev det istället spurt där vissa avsiktligt ville komma fyra och vissa glömde bort att man då skulle straffas med 20 sekunder tillägg på nästa slinga. Poängfördelningen från första varvet kan ses i etappresultatet nedan.

Andra varvet så lyckades klungan som fick starta 20 sekunder före "bergsgetterna" från första slingan hålla ifrån och samla höga poäng. Jesper visade sig starkast denna spurt och John knep andraplatsen före Glenn, Karl och Peter. En bit efter rullade sen även de tre bergsgetterna in med huvudet lite längre ner än vanligt, men glada för att de i nästa start får vara med från början.
Tredje varvet "straffades" alltså nu istället topp-trion från andra varvet med -20 sekunder i starten och övriga trodde nog länge att det skulle bli som i andra varvet (med ointagligt försprång). Men Jesper Hassel ville annat. Redan på krönet av långa backen kunde han ansluta och få sug på tätklungan som nu bestod av 6 åkare. Ingen i klungan ville dra upp något högre tempo direkt uppe på platten, även om Karl tog kurvan efter undergången i högre tempo än vanligt. En kurvtagning han tränat på och förfinat i Schweiz möjligtvis? Därefter gick det återigen sakta och detta passiva åkande öppnade upp möjligheterna för Glenn och John att komma ikapp. Med fältet helt ihopsamlat öppnade detta för en rejäl klungspurt och det vart det också. Bästa spurten genomförde nu återigen Olle, med Richard och Jesper å alla andra hack i häl över mållinjen. Riktigt kul att få uppleva en äkta klungspurt med hela fältet samlat.

Med adrenalinnivån hög så forcerade vi bort till starten för jaktstartsmomentet. Nu skulle det avgöras: Olle och Jesper med 20 sek försprång på Erik, Richard och John och med ytterligare 10 sek på Peter, Glenn och Karl. Taktiksnack några sekunder och sen bar det iväg. De två längst fram kämpade väl, men i höjd med Mölnycke var hela fältet samlat. Storleken (på cykelgruppen) har betydelse.. Några hundra meter efter stora Mölnycke-rondellen och i backen upp mot broövergången tryckte Karl till och försökte sig på ett avgörande ryck, men lika gärna som han ville sätta dit sina träningskamrater, lika mycket mjölksyra pumpades in i hans otränade cykelben. Istället samlades fältet ihop igen och det blev en liknande klungspurt likt tredje slingan vid flygplatsen. Olle visade sig återigen starkast och vann strax före Richard och Jesper. Samtliga deltagare idag är dock segrare, för denna etappen gav sannerligen mersmak. Nästa onsdag rullar girot vidare igen kl. 18 med etapp 7! Inbjudan kommer inom kort, men boka redan nu in deltagande i kalendern och få med dig kompisarna!

Länkar:

Resultat etapp 6

Totalställning efter sex etapper av GiroGbg

Inbjudan Etapp 7


Information om GiroGbg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar